diumenge, 9 de maig del 2010

Com es farà la baixada

Aquesta baixada pel riu es farà coincidint exactament amb el compliment dels 400 anys del primer embarcament de moriscos catalans i del Baix Cinca que es va fer als Alfacs.

El 29 de maig sortir de Lleida pel Segre. El 29 de maig es sortirà de Lleida pel Segre i posteriorment, es realitzaran sortides simbòliques de Aitona i Seròs a embarcar també al Segre i de Fraga al Cinca. Desprès fer l'últim simbòlic embarcament a Mequinensa, ja a la confluència del Segre, Cinca i Ebre.

Aquest llocs, Lleida, Aitona, Seròs, Fraga i Mequinensa, varen ser els principals orígens dels moriscos embarcats en la primera expedició d'expulsats que va sortir dels Alfacs. Posteriorment durant tres mesos, s'anirien repetint els embarcaments amb els aragonesos i la resta de catalans de les Terres de l'Ebre que no es van poder escapar.

El 6 de juny concentració a Flix. El 5 i 6 de juny s'instal·larà a Flix l'històric campament on se'ls va agrupar a tots.

El 15 de juny haver arribat a Sant Carles de la Ràpita. El 15 de juny, dia en que van ser embarcats a les galeres de l'armada reial per transportar-los al nord d'Àfrica, haver arribat al Port dels Alfacs, on finalitzarà l'activitat de la baixada.

Activitats posteriors. Posteriorment al descens pel riu, i durant els tres mesos que van durar les expulsions des del Port dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita s'organitzaran actes culturals relacionats amb aquest aniversari.

La baixada pel riu es farà en puntones menudes, embarcacions planes adequades per navegar en poc caudal, amb una capacitat entre quatre i sis persones, fàcils de treure i entrar a l'aigua amb les mans i impulsades per perxes, pales i rems, tal com era la navegació fluvial en aquella època. Els participants aniran vestits i menjant el més semblant possible a com ho feien els camperols del sud de Catalunya al 1610.

La participació està oberta a tothom i es podrà participar:
- Baixant en barca un o més dies pel riu.
- En alguna acampada o acte al sec.
- En alguna tasca organitzativa.
- En l'aportació o confecció de material o vestits per la baixada.
- Facilitant informació cultural sobre aquest tema.
- Organitzant algun acte en els pobles riberencs per on es passarà.
- Amb actes culturals en els llocs on es van produir aquestes expulsions.

Seria interessant que la gent, les administracions i les institucions culturals, turístiques i econòmiques de la part finals del Segre, Cinca, i Ebre aportessin el seu granet d'arena.

L'objectiu de la baixada és poder realitzar en aquest aniversari un original acte cultural conjunt entre Lleida, Baix Cinca i Terres de l'Ebre, i a la vegada instaurar una atractiva ruta turística, cultural i esportiva, riu avall, amb molts de recursos i possibilitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada